allergi

Allergi
Allergi vil si at noe er feil i hundens immunforsvar slik at den tror at egentlig ufarlige ting, som proteiner fra mat, pollen, støv osv er farlig og kroppen går i «forsvarsmodus». Resultatet er ofte hudirritasjon og kløe. Allergi oppstår som en blanding av avl og miljø. Staffen er dessverre overrepresentert når det kommer til hunder med allergi/kløe. I følge den svenske raseklubben SSBTK kan så mye som 30% av alle staffer ha noen form for allergi. Flesteparten av de allergiske hundene viser symptomer før tre års alder. Unngå derfor å kjøpe valp etter svært unge foreldredyr. Vi vet også generelt at det finnes en kobling mellom høy innavlsgrad og ulike immunproblemer, som allergi, så det kan være verdt å ha i bakhodet når man velger hvilket valpekull man kjøper fra.

Noen viktige ting å være klar over:

Furunkulose = allergi i nesten alle tilfeller. Utvikler hunden din furunkulose så få den undersøkt av en veterinær med god kunnskap om hud.

Sensitiv mage/gass: du vil finne påstander om at mye promping eller sensitiv mage er «typisk staff» i en del grupper på nettet mm. Jeg vil være svært tydelig på at dette er IKKE normalt hos en frisk hund, men i stedet et tegn på allergi. Varsellampene bør blinke om en potensiell oppdretter snakker om at det er «risikabelt» å ligge i nærheten av en stafferumpe («husk gassmaske») eller at man bør unngå hundefor med kylling (eller en annen proteinkilde) fordi dette er noe «staffen er sensitiv for» etc. Det er svært problematisk at denne type allergisymptomer normaliseres – vi må være ærlige om hvilke hunder som ikke er friske! Er hunden din sensitiv for noen type mat og den fungerer fint om du unngår dette så trenger du ikke egentlig gjøre noen større utredning om alt annet fungerer fint – men det er viktig å da ikke avle på hunden i den tro at den er frisk.

Utredning: vær klar over at allergiutredning tar lang tid, det finnes ikke noen enkel blodprøve som gir et svar på hva man er allergisk på og ikke. Allergi på hund arter seg på noen måter litt annerledes enn hos menneske som er med på å gjøre det vanskelig å teste for hva hunder er allergisk for, vi får bare testet for stoffer de har vært i kontakt med tidligere – så utslag på en «allergitest» betyr ikke egentlig at hunden (nødvendigvis) er allergisk mot det aktuelle stoffet. Derfor er allergi hos hund en utelukkingsdiagnose der man må teste en mengde ulike andre ting først.

Du kan selv be veterinær melde inn til dogweb om hunden din blir allergisk eller får andre sykdommer/skader med en klar genetisk komponent. På den måten gjør du det lettere for fremtidige valpespekulanter når de søker etter informasjon. Om alle valper i et kull utvikler allergi og alle valpekjøpere melder dette inn så kan en uærlig «oppdretter» påstå at disse valpene er friske, men alle som sjekker selv ser at dette ikke stemmer.

Du kan lese mer om ulike former for allergi hos staff her.